Wide awake -käsikirurgia säästää resursseja ja on mukavampaa myös potilaalle

29.5.2024 Apotti-kokemuksiaApotti-järjestelmä

HUSin Puistosairaalassa on kevään aikana käynnistetty uudenlaista käsikirurgista toimintaa. Niin kutsutut wide awake -toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa, mikä tehostaa ajankäyttöä, vähentää tarvittavan hoitohenkilökunnan määrää ja on myös potilaalle nopeampi ja miellyttävämpi tapa toimia. Apotti-järjestelmään luodut valmiit kirjaamispohjat helpottavat toimenpiteiden kirjaamista.

– Herttoniemen sairaalan sulkeminen maaliskuussa ja käsikirurgian toiminnan muuttaminen Puistosairaalaan huhtikuun alussa toimi alkusysäyksenä uudelle toimintamallille. Aloittelimme toimintaa huhtikuussa ja toukokuun alusta alkaen olemme päässeet kunnolla vauhtiin, tosin ei vielä täydellä kapasiteetilla, sanoo HUS Puistosairaalan käsikirurgi, tukielin- ja plastiikkakirurgian Apotti-asiantuntija Turkka Anttila.

– Vielä tarvitaan koulutusta esimerkiksi toimenpidehuoneessa työskenteleville sairaanhoitajille. Heistä valtaosa ei ole taustaltaan leikkaussalihoitajia, eli heille pitää nyt alkuun tarjota koulutusta ja tukea, jotta prosessi saadaan turvalliseksi ja tehokkaaksi. Wide awake -toiminnassa ei ole mukana ollenkaan anestesiahoitajia tai -lääkäreitä, eli myös henkilöstöresursseja säästyy. Tämä on tietysti hyvä, varsinkin kun anestesiahoitajat ja -lääkärit ovat myös niitä osaajaryhmiä, joista tuntuu olevan pulaa.

Uuden toimintamallin taustalla HUSin palvelutuotannon muutos

– Toiveena on ollut, että pystyisimme tekemään toimenpiteitä hiukan kevyemmällä resurssilla. Meillä se tarkoittaa käytännössä sitä, että vähennetään potilaan hoitoon käytettäviä lääkkeitä, jotka vaativat tarkkaa toimenpiteen aikaista ja jälkeistä seurantaa, ja pyritään tekemään enemmän toimenpiteitä pelkästään paikallispuudutuksessa erillisessä, vain tähän toimintaan käytetyssä pientoimenpidehuoneessa.

– Tämä on jo aiemmin todettu maailmalla toimivaksi malliksi – ja kyllä se meilläkin näyttäisi toimivan hienosti. Tärkeää on tietenkin, että potilas huomioidaan ja hoidetaan mahdollisimman hyvin. Kaikille potilasryhmille, kuten runsaasti toimenpidettä jännittäville, nyt käyttöön otettu toimintamalli ei sovellu, Anttila kertoo.

Wide awake -toiminta on kätevää ja tehokasta niin ammattilaisille kuin potilaille. Sairaalassaoloaika on tavanomaista päiväkirurgista leikkausta lyhyempi, potilaan ei tarvitse vaihtaa päälleen sairaalavaatteita eikä esimerkiksi tyypillistä leikkausta edeltävää syömättä tai juomatta olemista vaadita. Nämä muutokset tekevät toimenpidepäivästä miellyttävämmän potilaille.

– Potilaat tulevat sairaalaan puolisen tuntia ennen kuin toimenpide alkaa, ja heidät puudutetaan erillisessä tilassa. Itse operaatio tehdään pientoimenpidehuoneessa, josta potilas toimenpiteen jälkeen siirtyy vähäksi aikaa seurantatilaan ja kotiutuu sieltä, Anttila kuvaa.

– Näin lääkärin näkökulmasta toimenpide itsessään on ihan samanlainen kuin ennenkin. Mutta tietenkin tavoitteena on, että saamme hoidettua enemmän potilaita ja parannettua tuottavuutta, mikä on iso asia nykyisessä resurssitilanteessa. Tässä mallissa prosessi kevenee esimerkiksi myös siltä osin, että toimenpidehuonetta ei ole tarvetta perusteellisesti siivota toimenpiteiden välissä. Tyhjäkäyntiä ja luppoaikaa on vähemmän, mikä on hyvä asia. Mutta jotta toimintaa oikeasti pystytään tehostamaan, on tärkeää, että lääkäreiden ja hoitajien kirjaukset ja prosessit on pystytty optimoimaan. Tähän on tarvittu yhteistyötä Apotin kanssa.

Käsikirurgian lääkäri Anttila istuu tietokonepäätteen äärellä leikkaussalissa ja katsoo kameraan. Paikallispuudutuksessa tehtävä käsikirurgia säästää resursseja.
Käsikirurgi, Apotti-asiantuntija Turkka Anttila kokee, että Apotti-järjestelmän valmiit kirjauspohjat sujuvoittavat toimenpiteiden kirjaamista. Kuva: Henri Salonen

Toimintamallin rakennusta yhdessä Apotin sovelluskehittäjien kanssa

Uutta mallia on rakennettu melko intensiivisesti helmi-maaliskuussa Apotin sovelluskehittäjien kanssa.

– Olin itse tehnyt tähän jonkin verran alkutyötä, kertoo Anttila, joka toimii myös niin kutsuttuna Physician Builderina eli Apotti-järjestelmän käytännön kehittämiseen osallistuvana lääkärinä.

– Hyvin nopeasti sovelluskehittäjät ottivat asiasta koppia ja ehdottivat, miten kokonaisuudesta saataisiin järkevä. Tiedon kerääminen rakenteisesti vaatii tiettyjä toimia.

– Meille on rakennettu toimiva pikanäyttönäkymä Apotti-järjestelmään, ja kirjaaminen onnistuu sujuvasti ProcDoceja eli toimenpiteen rakenteista kirjaamista ja merkintäpohjia yhdistäen. On siis luotu valmiita kirjaamispohjia, jotka edesauttavat kirjaamisen helppoutta ja systemaattisuutta. Pikanäytön kautta myös reseptien ja mahdollisten jatkokontrollien määrääminen on kätevää.

HUSin Puistosairaala on entinen Lastenklinikka, jossa nyt keskittytään aikuiskirurgiaan. Kuva: Henri Salonen

– Wide awake -toimenpiteistä noin 80–90 % on hyvin standardoituja. Tässä nämä valmiit pohjat palvelevat mielestäni erittäin hyvin, ja leikkauskertomuksen saa parilla näpäytyksellä pikanäytöstä esille. Tällaiseen Apotti-järjestelmä soveltuu oikein mallikkaasti. Kyllä me osaamme sen kanssa töitä tehdä, Anttila naurahtaa.

– Toisaalta järjestelmän haasteena näen sen, että jokaisesta asiasta pitää aina tehdä määräys. Se on selkeä muutos aiempaan verrattuna ja teettää välillä tuplatyötä, hän pohtii.

– Mutta mitä enemmän saamme näitä valmiita kirjauspohjia, sitä enemmän hyötyä Apotti-järjestelmästä on. Saamme strukturoidusti kerättyä tietoa eri potilasryhmistä. Pienillä asioilla pystytään huomattavasti edesauttamaan toiminnan sujumista.

Assi Rinnetmäki

Työpöydällä ensisijaisesti ulkoista ja asiakasviestintää. Sote-alan viestintä erityisen lähellä sydäntä.
Innostuu helposti ja rakastaa talviuintia, laulamista ja kirjoja.

Tilaa Apotin uutiskirje