Omatiimimalli tukee hoidon jatkuvuutta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

4.9.2024 TiedoteApotti

Omatiimimallia pilotoitiin viime syksynä Keravalla ja Kivistön terveysasemalla Vantaalla. Kokemukset olivat hyviä, ja malli otettiin kaikilla hyvinvointialueen terveysasemilla käyttöön toukokuussa. Mallissa jokainen alueen asiakas kuuluu tietyn terveysaseman ja siellä oman tiiminsä palveluiden piiriin. Yhteistyö Apotin kanssa mahdollisti sujuvan käyttöönoton.

– Omatiimimallin tavoitteena on vähentää kiirevastaanottojen käyttöä ja keskittää asiakkaiden hoitoa ja sitä kautta helpottaa hoidon jatkuvuutta. Tämä on hyvä erityisesti heille, jotka käyttävät enemmän palveluita. Olemme jo siirtäneet kiirevastaanottojen ajanvarauksia omatiimeille niin kutsutuiksi akuuttivastaanotoiksi, kertoo Katja Kuutti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta (VAKE).

Kuutti toimii tuoteomistajana terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmätiimissä ja vastaa osaltaan Apotti-järjestelmän kehittämisestä. Hän on ollut uuden mallin kehitystyössä mukana alusta alkaen.

– Suomessa omatiimimalli ei vielä ole kovin laajalti käytössä, olemme tässä ensimmäisten joukossa.

Perusajatus on, että jokainen hyvinvointialueen asiakas kuuluu tiettyyn terveysasemaan ja siellä tiettyyn tiimiin. Tiimien koko ja määrä vaihtelee alueen asiakasmäärien perusteella, ja niissä on sekä lääkäreitä että hoitajia. Muiden ammattiryhmien edustajat ovat pääsääntöisesti tiimien yhteisiä ja heitä voi tarvittaessa konsultoida.

Tiimeihin jaetaan sopivassa määrin kokeneempia ja uudempia ammattilaisia, jotta niihin saadaan koottua mahdollisimman tasapainoinen ja monipuolinen osaajaryhmä.

– Mallista hyötyvät sekä asiakkaat että ammattilaiset, kun pystytään paremmin huomioimaan asiakkaan historia ja tekemään hoitopäätöksiä kokonaiskuvan pohjalta. Hyödyt korostuvat erityisesti pidemmällä aikavälillä, kun asiakas pääsee oikeasti hoitamaan omaa asiaansa oman tiimin kanssa. Ja tämähän ei tarkoita sitä, että joka tapaamisella on välttämättä sama lääkäri tai hoitaja, vaan sitä, että se tietty tuttu tiimi hoitaa asiakkaan kokonaisuutta, Kuutti avaa mallin etuja.

– Omatiimimallin tavoitteena on vähentää kiirevastaanottojen käyttöä ja keskittää asiakkaiden hoitoa ja sitä kautta helpottaa hoidon jatkuvuutta, Katja Kuutti sanoo. Kuva: Henri Salonen

Kehitystyö aloitettiin Apotin kanssa jo viime vuoden lopulla

Mallin työstäminen yhdessä Apotin kanssa aloitettiin jo marraskuussa 2023.

– Pidimme säännöllisiä palavereja sekä Apotin että terveysasemien kanssa ja keskustelimme paljon tavoitteista ja toiveista. Meillä oli selkeät aikataulut, jotta saimme tarvittavat sisällöt ja materiaalit Apotille hyvissä ajoin. Yhteistyön aikana on entisestäänkin kirkastunut se, että jos tulee tällaisia suuremman mittaluokan projekteja, valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa. Tässä kaikki meni sujuvasti ja pystyimme esimerkiksi pitämään esihenkilöitä tiiviisti ajan tasalla erityisesti Apotti-järjestelmään liittyvistä muutoksista ja siitä, mitä heiltä milloinkin odotetaan.

Joitakin tärkeitä huomioitakin matkan varrella tehtiin.

– Tajusimme, että tiettyjä asioita olisi kannattanut avata paremmin etukäteen, esimerkiksi alaryhmähallinta ja työkorin termit tuntuvat olevan henkilöstölle hiukan vieraita vielä. Mutta joka tapauksessa itse käyttöönotto meni todella hyvin, ja yhteistyö Apotin kanssa oli sujuvaa ja luontevaa, Kuutti toteaa.

– Kehitystyötä jatketaan vielä syksyn aikana, koska emme halunneet tehdä liikaa muutoksia juuri ennen lomakauden alkua. Tulossa on kehitystä esimerkiksi työkoreihin, ja myös ajanvaraustyyppejä yhdenmukaistetaan.

Tumma ja kontrastinen valokuva Tikkurilan teveysaseman sisäänkäynnistä.
Pilottivaiheen jälkeen omatiimimalli otettiin käyttöön kaikilla VAKEn terveysasemilla. Kuva: Henri Salonen

Vapaan ajan löytäminen helpottuu ja Maisan käyttö tehostuu

Sote-ammattilainen pääsee Apotti-järjestelmässä katsomaan asiakkaan tiedoista, minkä tiimin asiakas hän on, ja ammattilainen pystyy myös suodattamaan asiakkaita työkorissa siten, että hänelle näkyvät vain omaan tiimiin kuuluvat asiakkaat.

– Kaikki tietyn terveysaseman ammattilaiset kirjautuvat Apotti-järjestelmän kautta kyseiseen terveysasemaan. Sinne on luotu alaryhmät jokaiselle tiimille ja vielä erikseen alaryhmät hoitajille ja lääkäreille, jolloin vapaan ajan löytäminen oman tiimin sisällä on mahdollisimman helppoa.

Maisa-asiakasportaalin käytön vahvistaminen on korkealla VAKEn tavoitteissa. Maisan käyttöaste on terveysasemapalveluissa korkealla.

– Asiakas pystyy Maisasta itse tarkistamaan, mikä on hänen omatiiminsä, ja ottamaan siihen yhteyttä. Jokaisella tiimillä on myös oma puhelinnumeronsa puhelimitse tapahtuvia yhteydenottoja varten, Kuutti kuvaa.

Hyvinvointialueen asiakkaille omatiimimalliin siirtyminen on kokonaisuudessaan vielä uusi asia, kun kovin moni ei välttämättä vielä ole ehtinyt käyttää uudistuneita palveluita.

– Olemme varmasti syksyn myötä paljon viisaampia, kun saamme lisää palautetta kuntalaisilta. Malli ei ole vielä ehtinyt tulla täysin tutuksi asiakkaille, mutta pidemmällä aikavälillä omatiimimalliin varmasti tottuu ja sen edut kirkastuvat niin asiakkaille kuin ammattilaisillekin.

Assi Rinnetmäki

Työskentelee viestintäasiantuntijana keskittyen ensisijaisesti ulkoiseen ja asiakasviestintään. Sote-alan viestintä erityisen lähellä sydäntä.
Innostuu helposti, rakastaa talviuintia, laulamista ja kirjoja.

Tilaa Apotin uutiskirje