Kiinnostaako 3 miljardia… vuodessa?

21.6.2016 Blogi

Luku on se, joka arvioidaan laitettavan aikuisiän sokeritaudin hoitoon vuodessa. Tästä vähintään kaksi kolmannesta muodostuu taudista aiheutuvien vältettävissä olevien komplikaatioiden hoidosta.

Suomessa on noin 500 000 aikuisiän diabeetikkoa ja heistä noin 350 000 on diagnostisoitu. Kaduillamme kulkee siis yli 150 000 ihmistä, jotka tietämättään kantavat verisuoniaan, hermojaan ja munuaisiaan kalvavaa tautia. Kymmenen seuraavan vuoden aikana aikuisiän diabeetikkojen määrän arvioidaan vielä jopa kaksinkertaistuvan. Tarkoittaa siis sitä, että jos haluamme saada heidät hoidon piiriin, pitäisi tehdä diagnoosi yli 650 000 potilaalle.

Miksi nostan tämän aiheen Apotin blogipalstalle? Ensinnäkin sen vuoksi että se on yksilön ja kansanterveyden sekä kansantalouden kannalta hyvin merkittävä asia. Toiseksi sen vuoksi, että asiaan voidaan vaikuttaa. Ja asiaan pitää vaikuttaa.


Diabeteksen hoidossa ennaltaehkäisy on kaiken A ja O

Paras tapa hoitaa sokeritautia on ennaltaehkäistä sitä tai havaita se varhaisessa vaiheessa. Ennaltaehkäisyyn Apotin tulevat sähköisen asioinnin palvelut antavat paljon mahdollisuuksia. Sokeritaudin seulonnassa sen toteamista varten tarvitaan sokeriarvojen mittausta laboratoriossa. Miksi sen, joka haluaa selvittää onko hänellä sokeritauti tai sen esiaste, pitää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen saadakseen lähetteen laboratoriokokeisiin? Yhteys lääkäriin tai hoitajaan tässä kohdassa ei anna lisäarvoa. Päinvastoin, se sitoo resurssia turhaan asiaan.


Moderni itsemittaus mullistaa diabeteksen hoidon – arvioi sokeritautiriskisi kotisohvalla tai lenkkipolulla

Mikäli riski on selkeästi kohonnut, mahdollistaa Apotti-järjestelmä lähetteen laboratorioon sokeriarvojen kokeeseen. Laboratoriotulokset tulevat sinulle takaisin tulkintoineen ja ohjaavat sinut tarpeen mukaisiin palveluihin. Tuloksen ollessa normaali tai vain lievästi koholla, saat päteviä itsehoito-ohjeita ja terveysvalmennusohjelmia. Niitä samoja, joita saisit lääkäriltä tai terveydenhoitajalta. Jos arvo on hälyttävämpi, ohjelmoidaan sinulle automaattisesti tarkentavat tutkimukset, joilla diagnoosi voidaan vahvistaa ja tehdä komplikaatioita seulovat testit sovittujen kriteerien mukaan (esimerkiksi silmänpohjakuvat ja tarkemmat munuaiskokeet).

Tämän jälkeen on aika ottaa yhteys ammattilaiseen. Voit varata sähköisesti ajan vaikkapa diabeteshoitajalle. Ennen käyntiä täytät tarvittavat esitiedot ja mittaukset sähköisen asioinnin portaalin kautta. Diabateshoitajalla on tällöin vastaanotolla kaikki tiedot jo valmiiksi käytettävänä eikä niiden keräämiseen mene aikaa. Jatkossa ei varsinaista kasvokkaista käyntiä aina tarvita, koska voit käyttää videoyhteyttä. Sähköisen asioinnin portaalissa voit seurata oman hoitotasapainosi kehittymistä esim. alla olevan kuvan kolesteroliarvojen hoitotasoa. Apotti-järjestelmä myös hälyttää, jos riskit kasvavat ja/tai arvot ovat poikkeavat.

apotti_diabetes


Tarvitaan muutosta asenteessa ja toimintatavoissa

Apotti mahdollistaa tämän kaiken. Jotta mahdollisuus muuttuu toimintatavaksi, tarvitaan kuitenkin muutosta sekä ammattilaisten että kansalaisten taholta. Tarvitaan luottamus siihen, että sähköisellä asioinnilla voidaan korvata perinteisiä toimintatapoja. Ehkä suurimpana muutoksena on se, että nykyisestä ”hoidetaan niiden asioita, jotka tulevat vastaanotolle” siirrytään siihen, että aletaan tavoitella kansalaisia ja annetaan kansalaiselle ammattilaisten työvälineitä käyttöön. Tarvitaan hyvää suunnittelua ja viestintää, mutta etenkin uskallusta.

Ovatko kansalaiset valmiita tällaiseen? Ainakin vahvasti vaikuttaa siltä. Ylläolevan tyyppistä ”automaattista seulontaa” kokeiltiin muutama vuosi sitten 5000 itähelsinkiläisen 45–50 vuotiaan miehen otoksella ja tulokset olivat hyvät. Noin 800 otti osaa seulontaan ja heistä yli puolella oli merkittävä sydän- ja verisuonisairauden riski ja osalla sokeriarvotkin koholla.

Minkälaista oli palaute? Sitä kuvastaa parhaiten ytimekäs ”Juuri tällaista palvelua pitäisi olla!”. Ainakin kansalaiset siis ovat valmiita! Tämä on HUS-kunnissa mahdollista jo vuodesta 2018 Apotin käyttöönoton myötä.

Entä se kolme miljardia? Uskon, että siihenkin ylläolevalla saadaan lovi kaivettua ja rahat käytettyä parempaan tarkoitukseen kuin vältettävissä olevien komplikaatioiden hoitoon.

Siihen miten Apotti auttaa ammattilaista sokeritautipotilaiden hoidossa palaan seuraavassa blogissani. Sitä odotellessa toivotan kaikille hyvää ja rentouttavan liikuttavaa kesää! Liikunta kun on parhaita keinoja sekä estää että hoitaa muun muassa diabetesta!

 

Antti Iivanainen
Toiminnan kehitysjohtaja
LT, Yel
Oy Apotti Ab

 

Tilaa Apotin uutiskirje