4.12.2024 Tiedote
Apotti-ekosysteemi alkaa tuottaa hedelmää: Myontec Oy:n älyshortseja kokeillaan Peijaksen sairaalassa
20.6.2017 Tiedote
Apotti-ekosysteemin toiminta lähti rullaamaan viime vuoden puolella, kun ensimmäiset startupit aloittivat yhteistyön Apotin kanssa. Nyt tuloksia alkaa jo näkyä: Myontec Oy:n kehittämien Mbody-älyshortsien kokeilu käynnistyi Peijaksen sairaalassa kesäkuun alussa.
Myontec on puettavaa hyvinvointiteknologiaa kehittävä ja valmistava suomalainen yritys. Älyshortseilla pystytään mittaamaan lihasryhmien aktiivisuutta. Ratkaisu tarjoaa luotettavaa tietoa kuntoutettavien henkilöiden lihasten tilasta.
– Apotin ekosysteemin avulla saimme tarvittavan kliinikkokontaktin ja pääsimme kokeilemaan tuotettamme asiakasympäristössä kunnallisessa terveydenhuollossa. Näin saamme tietoa siitä, mitä hyötyä älyshortseista on potilaalle ja potilasta hoitavalle henkilöstölle, kertoo Myontecin toimitusjohtaja Janne Pylväs.
Mbody-älyshortsit ovat jo käytössä huippu-urheilijoilla ympäri maailman
Älyshortsien taustalla on vuosien kehitystyö, ja niillä on vankka tieteellinen pohja. Ne on jo validoitu huippu-urheilussa, jossa kuntoutusta on pystytty nopeuttamaan jopa neljä viikkoa. Työterveydenhuollossa ne ovat olleet käytössä kuntoutuksessa ja ennaltaehkäisyssä.
– Olemme tehneet yhteistyötä monien yliopistojen kanssa. Tuottamamme signaalin avulla on esimerkiksi voitu tunnistaa Parkinsonin taudin ensioireita, Pylväs sanoo.
Mbody on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes listasi tuotteen vuoden parhaiden joukkoon kategoriassa ”puettava teknologia ja kuntoilulaitteet”.
Peijaksessa älyshortsit tukevat polvileikkauksesta kuntoutumista
Peijaksen kokeilussa polvileikkauksen läpikäynyt vapaaehtoinen potilas käyttää Mbody-shortseja aina kuntoutusta tehdessään. Kokeilun tarkoituksena on tukea potilaan kuntoutumista siten, että hän pystyy seuraamaan toipumisensa edistymistä vertaamalla tuloksia lähtötilanteeseen. Kontrollikäynnillä edistyminen tarkistetaan kliinisesti.
– Kokeilussa vapaaehtoisen potilaamme kuntoutumista tuetaan tällä innovaatiolla, jolla hän pystyy seuraamaan objektiivisia mittaustuloksia ja toipumisen etenemistä. Kliinikollekin on mielenkiintoista nähdä, minkä tyyppistä tietoa älyshortseilla pystytään tuottamaan, kommentoi Apotti-asiantuntija, erikoislääkäri Teemu Helkamaa.
– Älyshortsien avulla mahdollistetaan se, että kuntoutus tehdään kerralla oikein. Voidaan huomata vaikka, varooko potilas polveaan kompensoiden sitä muilla lihaksilla. Tarpeen vaatiessa kuntoutuksessa käytettävää tekniikkaa pystytään vaihtamaan ajoissa, Pylväs selittää.
– Leikkauksista toipuminen kestää usein kuukausia, joskus jopa vuosia. Koska kuntoutumisen edistyminen on hidasta, on potilaiden välillä vaikea huomata edistymistä ja motivoitua kuntoutukseen, hahmottaa Helkamaa ongelmakenttää.
– Peijaksen potilaalla oli motivaatio kohdallaan, mikä on myös tärkeää. Hänelle on tehty ennenkin leikkauksia, ja hän tietää, mitä kuntoutus vaatii, mutta myös, että sen voi tehdä väärinkin, Pylväs tähdentää.
– Tekonivelkirurgina näkisin, että kliininen hyöty tällaiselle innovaatiolle voisi olla esimerkiksi niiden työikäisten potilaiden tunnistaminen ajoissa, jotka eivät pääse omatoimisesti reisilihasvoimien kuntoutuksessa eteenpäin syystä tai toisesta ja joiden kuntoutuminen ja töihin paluu on tämän vuoksi vaarassa pitkittyä, Helkamaa arvioi.
Apotti-järjestelmän avulla tieto saadaan ammattilaisten nähtäväksi
Älyshortseilla kerätty tieto lihasten toiminnasta voidaan siirtää eri sovelluksille tai alustoille, vaikka kännykkään tai tietokoneeseen. Apotti-järjestelmään yhdistettynä tieto liikkuu tietoturvallisesti myös ammattilaisille.
– Toimimme kansainvälisillä markkinoilla ja on äärimmäisen mielenkiintoista tehdä yhteistyötä Apotin kanssa – onhan Apotin hyödyntämä tietojärjestelmä Epic käytössä eri puolilla maailmaa, Pylväs toteaa.
– Toki meillä on tahtotila laajentaa bisnestä Suomessakin, ja yhteistyö Apotin kanssa tarjoaa meille mahdollisuuden tehdä pilotteja täällä. Suomessa on kerätty hyvin terveysdataa ja muun muassa kattava geenipankki, eli potentiaalia tulevaisuutta ajatellen löytyy myös Myontecin teknologialle.