1.11.2024 Tiedote
Sähköinen sädehoidon annossuunnittelukuvantamisen merkintälomake sujuvoittaa työarkea
5.2.2024 TiedoteApotti
HUS-alueella otetaan vaiheittain käyttöön sähköinen sädehoidon annossuunnittelukuvantamisen merkintälomake. Tiedot näkyvät jatkossa ammattilaisille kaikissa hoitopolun eri vaiheissa.
Sädehoidon annossuunnittelukuvantamisen ohjeistuksessa on ollut HUSin alueella käytössä vuosikausia paperinen lomake, joka kulkee sädehoitopotilaan hoitokortin mukana hoitojakson ajan. Kun toiveita digitaalisesta versiosta tuli kentältä, päättivät Apotin kehittäjät tarttua toimeen. Apotti-järjestelmään syntyi Smartform-kaavake, jonka avulla tieto kulkee ammattilaisille läpi koko hoitojakson.
– Smartformista löytyy esimerkiksi tiedot hoidettavasta alueesta, potilaan asennosta ja siitä, tarvitseeko leikkausalueita merkitä ja mitä kuvauksia tai muotteja tämän perusteella on syytä tehdä. Haluttiin ratkaisu, johon tallentuu potilaan merkinnät, jotta niihin voi myöhemmin palata, kertovat Apotin tuotekehityspäällikkö Ari Mäkinen sekä hoitoprotokollatiimin sovelluskehittäjä Tiina Virto Apotilta.
Merkintälomake tarjoaa ohjeet näkyviin hoitopolun läpi
Smartform ja oma suunnittelumerkintätyyppi mahdollistavat ohjeen näkymisen ammattilaisille hoitopolun kaikissa eri vaiheissa heti. Ja jos potilas tulee uudelleen hoitoon, näkyvät kaikki vanhat merkinnät hoitohenkilökunnalle.
– Saimme luotua lomakkeen, jota klikkaamalla saa tehtyä merkinnän, joka linkittyy sädehoidon omaan episodiin ja löytyy kaikkien sädehoitotietojen alta. Tärkeää oli saada se annossuunnittelukuvantamisen röntgenhoitajille näkyviin selkeästi ja raportti laitettiinkin tehtävälistan näkymään kiinni.
Merkintälomake sujuvoittaa työntekoa
Sädehoitodata toki tallentuu sädehoitojärjestelmään ja Apotti-järjestelmään jo nyt, mutta suunnittelumerkintöjen puolesta sähköinen ratkaisu on turvallisempi ja vähentää myös ennen mahdollista uusintakuvantamista tehtävää lisätyötä.
– Paperinen hoitokortti pyörii hoidon aikana pöydältä pöydälle: lääkärin ja kuvantamislaitteen väliltä annossuunnitteluun ja sieltä fyysikolle ja sieltä lääkärille, sieltä esimerkiksi hoitokoneelle ja sitten sama ralli kiertää uudestaan. Siinä on riski, että välissä oleva lomake jää jonkin välietapin pöydälle, Virto huomauttaa.
Käyttöönotto asteittain tämän vuoden aikana
Sädehoitoyksiköitä on tällä hetkellä HUSin alueella kaksi ja Apotin hoitoprotokollatiimi on tehnyt paljon pienkehitystä yksiköihin aiemminkin. Siksikin apottilaisilla oli hyvä käsitys alusta lähtien siitä, miten ratkaista lomakeasia. Smartformin suunnittelutyö pyörähti käyntiin alkusyksyllä 2023 ja jo joulukuussa lomake meni tuotantoon.
– Käyttöönotto on nyt aloitettu ja tavoite on, että ratkaisu otetaan alkaneen vuoden aikana laajempaan käyttöön, Mäkinen ja Virto summaavat.