11.4.2024 Tiedote
Apotin podcast: Tulevaisuuden tärkein työelämätaito on empatia
24.11.2022 PodcastDigitalisaatio
Mitä pidemmälle teknologia kehittyy, sitä enemmän työelämä ja myös sote-kenttä hyödyntää tekoälyä, dataa ja robotiikkaa. Ihmisyys ei kuitenkaan ole katoamassa teknologisen kehityksen pyörteissä. Empatia, joustavuus ja kyky oppia uutta ovat tulevaisuuden tärkeimpiä työelämätaitoja digitalisaation keskellä, uskoo futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen.
Teknologian mahdollisuudet ovat houkuttelevia: terveydenhuollossa tekoäly, automatisaatio ja datamassojen analysointi auttaa jo nyt suunnittelemaan parempaa hoitoa, ja tulevaisuudessa saatamme nähdä robotit leikkaussalissa ja jopa ostaa kasvatettuja ruumiinosia menetettyjen tilalle. Silti ihmisyyttä ei pidä vähätellä digitalisaation keskellä.
– Mitä teknologisemmaksi yhteiskunta kehittyy, sitä inhimillisemmäksi sen myös pitäisi kehittyä. Vielä emme ole täysin tässä. Mutta olemme alkaneet heräämään siihen, ettei pelkkä teknologia riitä, Apotin podcastissa vieraillut futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen sanoo.
Teknologia tuo mukanaan tehokkuutta. Automatisoinnin ja etätoimintojen tuoma tehokkuus voi kuitenkin olla myös täynnä sudenkuoppia. Pölönen muistuttaa, että digitalisaatio ei ole itseisarvo eikä se voi jyrätä inhimillisyyttä.
– Tuleeko palveluista parempia, jos kaikki automatisoidaan? Usein on niin, että asia näyttää paperilla säästävän resursseja ja tehostaa toimintaa. Kuitenkin, jos vaihtokaupassa menetetään kohtaaminen, ei tehokas ole parempi. Yksi halaus on tuhannen Teamsin arvoinen, Pölönen sanoo.
Teknologian mahdollisuudet kannattaa valjastaa oikein
Teknologia on kuitenkin ehdoton voimavara ja valttikortti, jos ymmärtää käyttää sitä oikein. Tulevaisuudessa teknologian ja ihmisyyden liitto voi olla hedelmällinen, jos roolit jaetaan vahvuuksien mukaan. Ihmisten on turha alkaa analysoimaan tuhansien sivujen datamassoja, koska kone tekee sen niin paljon paremmin.
– Ihmisillä taas on vahvuuksia, mitä koneille ei tule. Kone ei hengitä, se ei halaa, siitä puhuu lämpö, sillä ei ole elämänkokemuksia, siltä puuttuu sen kaltainen hiljainen tieto.
Pölönen uskoo, että elämän arvo on tulevaisuudessa ihmissuhteissa ja vuorovaikutuksessa. Teknologia ei koskaan korvaa ihmisten välisen kohtaamisen tärkeyttä.
– Myötätunto on asia, mikä ei koskaan mene pois muodista. Jos kadotamme ihmisyyden sillä nojalla, että kaikki toimii tehokkaasti, ei se välttämättä ole sellainen maailma, jossa haluamme elää, hän summaa.
Kuuntele jakso Apple Podcastista täältä.
Kuuntele myös Tarinoita sote-kentältä -podcastin aiemmat jaksot täältä.
Tarinoita sote-kentältä
Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.